Κατηγορίες
Δράσεις

Παρέμβαση για 4 νεκρούς εργάτες στα ΕΛ.ΠΕ. (13/06/2015)

Το σάββατο 13/06/2015 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων, για τους 4 δολοφονημένους εργάτες στα Ελληνικά Πετρέλαια. Αναρτήθηκε πανό ( 8/5/2015 4 ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ – ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ) και μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο:

4 ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ( ΕΛ.ΠΕ )

Την Παρασκευή 08/05/2015 κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης στα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου , στον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.)  συμφερόντων του επιχειρηματικού ομίλου Λάτση, αγωγός εκρήγνυται και ακολουθεί πυρκαγιά. Τραυματίζονται 6 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 4 χάνουν τη ζωή τους. Ο Μπάμπης Δευτεραίος και ο Ραμαντάν Ντελιλάι, απεβίωσαν το απόγευμα της Τρίτης 19 Μάη, ο Αντώνης Αβράμπος, που νοσηλεύονταν πολυτραυματίας , κατέληξε το Σαββάτο 23 Μάη, ενώ την Κυριακή 31 Μάη, ο Κώστας Μαγγούρας υποκύπτει και αυτός στα τραύματά του.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

Ο θάνατος των 4 εργατών δεν είναι ένα ατυχές εργατικό ατύχημα, όπως εντέχνως προσπαθούν να προπαγανδίσουν τα τοπικά Μ.Μ.Ε., αλλά ακόμη μια εργατική δολοφονία στα κάτεργα του Λάτση που έρχεται να προστεθεί στους δεκάδες δολοφονημένους εργάτες από το ντόπιο κεφάλαιο. Πάγια τακτική των αφεντικών και του κράτους είναι να βαφτίζονται τέτοια περιστατικά ως ΄΄εργατικά ατυχήματα΄΄ αποδίδοντας την ευθύνη στους εργαζομένους και σε ΄΄ανθρώπινο λάθος΄΄. Όταν η εργοδοσία θέτει αυτοσκοπό την ολοένα αυξανόμενη παραγωγή, ελαχιστοποιώντας το εργατικό κόστος, εντείνοντας τις εργατοώρες και αδιαφορώντας για τις συνθήκες εργασίας, απρόσκοπτα μεγαλώνει η εργατική ανασφάλεια  και μετακυλίεται το ανθρώπινο κόστος στην εργατική τάξη.

Συνέχεια σ’αυτή την εργοδοτική τρομοκρατία αποτελεί και η εργοδοσία στα ΕΛ.ΠΕ. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από εξαντλητικές συνθήκες εργασίας κάνοντας υπερωρίες σε ένα πολύ επικίνδυνο περιβάλλον υπό την πίεση της παράδοσης των εργασιών. Η εργοδοσία προσπαθώντας να συμπιέσει χρονικά τα έργα συντήρησης των μονάδων του διυλιστηρίου επιλέγει φθηνό, ανειδίκευτο και ελλιπώς εκπαιδευμένο προσωπικό εργολάβων, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος ατυχημάτων να αυξάνεται διαρκώς.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΝΑΙΝΕΙ

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναλώνεται σε δηλώσεις συλλυπητηρίων  προς τις οικογένειες των θυμάτων υποσχόμενη τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, όταν μια μέρα πριν το ΄΄ατύχημα΄΄ στις 07/05/2015 είχε προχωρήσει ως Ελληνικό Δημόσιο σε διορισμό νέου Δ.Σ. της εταιρίας. Παράλληλα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, σε αγαστή συνεργασία με την άρχουσα τάξη, εκμεταλλευόμενοι νομοθετικά πατήματα, δηλώνουν απλά, αδυναμία στο να ανταπεξέλθουν στο έργο τους λόγω υποστελέχωσης, πραγματοποιώντας σποραδικούς ελέγχους ή επεμβαίνοντας με χρονική καθυστέρηση, ανατροφοδοτώντας  το φαινόμενο της «υπο-αναγγελίας» των εργατικών ΄΄ατυχημάτων΄΄ .Τα περισσότερα ΄΄ατυχήματα΄΄ στις εργολαβίες δεν δηλώνονται, αφού οι εργολάβοι λειτουργούν ανεξέλεγκτα, με ανασφάλιστους εργαζόμενους και συνθήκες δουλεμπορίου.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ – ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

Ενάντια  στη δολοφονική επέλαση του κεφαλαίου και των μηχανισμών του αντιτάσσουμε την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη, τις συλλογικές δομές δράσης. Η απάντηση της εργατικής τάξης χρειάζεται να είναι διαρκής, με οργάνωση από τα κάτω, με σωματεία βάσης , πρωτοβάθμια σωματεία, συνελεύσεις, απεργίες, αδιαμεσολάβητα , οριζόντια, αντιιεραρχικά. Ας παλέψουμε για όσα μας ανήκουν, για όσα μας έχουν κλέψει, για έναν ανεξούσιο κόσμο, ισότητας και ελευθερίας.

 ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *